Optați pentru un sejur în Dubrovnik și bucurați-vă de atmosfera dalmată
Datorită
poziției sale geografice, Ragusa era considerat un teritoriul imposibil de
cucerit. Nici măcar otomanii, care în secolul al XV-lea puseseră stăpânire pe
centrul și estul Europei, nu au putut să străbată zidurile Ragusei. În urma
cutremurului din anul 1667, zone extinse ale orașului Ragusa au fost distruse.
Astfel, numeroase biserici și clădiri istorice au avut nevoie de lucrări de reconstrucție.
Între anii 1806-1814, Ragusa s-a aflat sub dominația Franței, iar în urma
congresului de la Viena, orașul Ragusa devenea parte integrantă a Regatului
Dalmație. Denumirea actuală (Dubrovnik) datează din anul 1918, când în contextul finalizării
Primului Război Mondial, orașul a intrat în componența Regatului Sârbilor, Croaților
și Slovenilor. Zona orașului medieval Dubrovnik a fost inclus de către UNESCO
pe lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural.
Orașul medieval Dubrovnik se situează printre cele mai bine conservate orașe medievale din lume. Timp de mai multe secole, Dubrovnik a fost rivalul Veneției în ceea ce privește comerțul portuar. Dacă în trecut zidurile groase ofereau protecție acestui oraș-stat, în prezent oferă un farmec romantic orașului, Dubrovnik reușind astfel să atragă an de an sute de mii de turiști. Orașul medieval Dubrovnik este căptușit cu biserici, mănăstiri, palate în stil baroc, fântâni arteziene, clădiri în stil renascentist, la toate acestea adăugându-se piețe largi pavate cu piatră, străduțe întortocheate, care par neschimbate de secole. Când o să vedeți frumusețea arhitecturală a orașului Dubrovnik, o să vă vină imposibil să credeți că acesta a trecut printr-un cutremur care aproape că l-a devastat. Orașul Dubrovnik a avut mult de suferit și în urma războiului civil din 1990, însă clădirile sale au fost remarcabil recondiționate încât o să credeți că Dubrovnik s-a bucurat întotdeauna de pace și prosperitate.
Dubrovnik este un oraș care nu doar că are foarte multe de oferit în ceea ce privește obiective turistice, ci este și un oraș plin de viață. Astfel, după ce veți fi vizitat bisericile, palatele și muzeele sale, vă puteți bucura de piețele, cafenelele, barurile și restaurantele sale. În timpul verii nu puteți rata cluburile de noapte și discotecile din Dubrovnik. În timpul veri, se organizează Festivalul de Vară din Dubrovnik, cu această ocazie au loc numeroase evenimente culturale, concerte în aer liber, spectacole de opera și balet. Credem că este important să menționăm faptul că zona orașului vechi Dubrovnik este exclusiv pietonală, astfel încât o să vă puteți plimba în voie, fără a fi perturbați de trafic.
Printre cele mai interesante obiective turistice din Dubrovnik se situează și Mănăstirea Franciscană. Construcția acestui lăcaș de cult a debutat în anul 1317, motiv pentru care a fost construit în stil romanic-gotic de tranziție. Vechea mănăstirea fost distrusă în timpul cutremurului din anul 1667, tot ce a mai rezistat până în zilele noastre este portarul sudic. Altarele mănăstirii datează din epoca barocă, amvonul din secolul al XV-lea, iar altarul principal datează din anul 1713. Mănăstirea Franciscană din Dubrovnik este considerată ca fiind una dintre cele mai impresionante clădiri istorice din Litoral. O să rămâneți cu totul fascinați atunci când veți vedea coloanele mănăstirii, interesant este faptul că fiecare coloană are un capitel diferit, aceste prezentând motive animale, grotești, florale sau umane. Pe cuprinsul ansamblului mănăstiresc veți putea admira și o farmacie, care a funcționat în mod neîntrerupt începând cu anul 1317. Aceasta este a treia cea mai veche farmacie din Europa.