Cei mai mulți turiști care vizitează Croția se îndreptă către stațiunile de pe coasta acesteia. Sunt mulți care nu știu câte atracții turistice ascunde orașul Zagreb și cât de fascinant se poate dovedi. Adevărata întrebare nu este dacă se merită să vizitezi Zagreb, ci cât timp se merită să alocați vizitării orașului. Capitala Croației este relativ plană, ceea ce înseamnă că o veți putea explora cu ușurință la pas sau cu ajutorul bicicletei. Catedrala Adormirea Maicii Domnului este un adevărat simbol al orașului Zagreb și una dintre cele mai spectaculoase catedrale în stil neogotic din sud-est-ul Alpilor. Catedrala a fost ridicată pe durata secolului al XI-lea, iar inițial a fost cunoscută drept Catedrala Sf. Ștefan. Turlele sale gemene măsoară 108 metri înălțime și fac din Catedrala Adormirea Maicii Domnului cea mai înaltă construcție de pe cuprinsul orașului Zagreb. Astfel, aceasta poate fi admirată din orice colț al orașului. Lăcașul de cult inițial a fost distrus în timpul unui atac tătar și a unui incendiu din secolul al XIII-lea. A fost serios avariată și în urma cutremurului din anul 1880, fiind restaurată mai apoi de către arhitectul Hermann Bolle. Interiorul catedralei este la fel de spectaculos ca și exteriorul, turiștii putând admira altare de marmură în stil baroc, statui, un amvon, precum și mormântul cardinalului Alojzije Stepinac. Orga Catedralei din Zagreb este situată printre primele cele mai calitative orgi din lume.
Un alt lăcaș de cult de pe cuprinsul orașului Zagreb care merită din plin vizitat este reprezentat de Biserica Sfântu Marcu. Lăcașul de cult se face remarcat datorită acoperișului său acoperit cu dale colorate. Totodată, biserica este una dintre cele mai vechi din Zagreb, fiind construită în secolul al XIII-lea. Impresionant este și portalul său sudic, care este cel mai bogat portal gotic din Croația. Aici veți putea admira 15 sculpturi, 11 sculpturi gotice din piatră și 4 sculpturi baroce din lemn. Acestea o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus, pe Hristos, pe Sfântul Marcu și pe cei 12 apostoli. Acoperișul colorat al bisericii a fost construit în anul 1880, pe partea sa stângă se poate admira stemele medievale ale Croației, Dalmației și Sloveniei, iar pe partea sa dreaptă este dispusă stema orașului Zagreb.
Turnul Lotrščak este una dintre cele mai vechi edificii din Zagreb. Turnul a fost ridicat cu scopul de a apăra poarta de sud a orașului. Există o legendă care spune că în perioada medievală, în acest turn era amplasat un clopote, care se trăgea în fiecare seară, înainte de închiderea porților fortificate ale orașului Zagreb. Astfel, locuitorii orașului erau avertizați că a sosit timpul pentru a se întoarce în oraș. În secolul al XIX-lea, în Turnul Lotrščak a fost dispus un tun, din care se trage zilnic la ora 12.00. Vizitatorii orașului port urca în turn pentru a se bucura de priveliști minunate asupra Zagrebului, pot vizita galeria expozițională și pot achiziționa suveniruri și cadouri pentru cei dragi. Un alt edificiu medieval din Zagreb este Poarta de Piatră (Kamenita Vrata), ultima dintre cele cinci porți medievale ale orașului. Poarta a fost construită în secolul al XIII-lea, iar în anul 1731 a trecut printr-un incendiu.
În partea Orașului Jos Zagreb, turiștii pot vizita și Teatrul Național Croat. Acesta este o capodoperă neobarocă a Zagrebului, fiind înființat în anul 1895. Veți putea lua parte la spectacole de artă dramatică, operă și balet. Pe scena Teatrului Național din Zagreb au urcat artiști de renume mondial, de la dansatori de balet până la cântăreți de operă. Teatru Național Croat este una dintre cele mai elegante și mai spectaculoase clădiri din Zagreb. În fața teatrului este dispusă Fântâna Vieții, proiectată de către Ivan Mestrovic, în anul 1905.
În timpul vacanței în Zagreb, turiștii vor putea vizita și câteva muzee, precum Muzeul Mimara, Muzeul de Arte și Meserii și Muzeul Tehnic Nikola Tesla. Muzeul Mimara găzduiește unele dintre cele mai mari colecții de artă privată din lume, care totalizează 3750 opere de artă donate de către Ante Topić Mimara. Veți putea admira picturile lui Botticelli, El Greco, Titian, Raphael, Van Dyck și alții. În colecția muzeului se pot admira și diverse obiecte ceramice din perioada antică, precum și jad chinezesc. Muzeul de Arte și Meserii din Zagreb are în spate o tradiție de mai bine de un secol, fiind fondat în anul 1880. Obiectivul său este acela de a păstra vii valorile tradiționale și meșteșugurile vechi de sute de ani. Colecția muzeului se îmbogățește continuu prin achiziționare de obiecte croate și europene, precum și prin donații. În prezent, muzeul găzduiește aproximativ 100.000 de exponate.
Dacă v-ați hotărât să vizitați orașul Zagreb, puteți aloca câteva ore și vizitării Parcului Maksimir. Parcul se întinde pe o suprafață de 45 de hectare și a fost proiect în stilul unui parc englezesc. Acesta este cel mai întins parc de pe cuprinsul orașului Zagreb și cuprinde două pavilioane: Pavilionul Bellevue și Pavilionul Echo. Străbătând parcul veți descoperi numeroase lacuri artificiale, straturi cu flori, alei însorite etc, toate acestea îl fac perfect pentru plimbări prelungite și relaxare. Pentru turiștii care își petrec vacanțele alături de copii, amintim faptul că în Parcul Maksimir funcționează și o grădină zoologică.
Poate la prima vedere poate părea destul de ciudat ca în timpul concediului să vizitați un cimitir. Mirogoj din Zagreb nu este însă un simplu cimitir, ci se aseamănă mai mult cu un parc sau cu un muzeu în aer liber, fapt pentru care se situează în topul celor mai frumoase cimitire din lume. Turiștii care vor alege să-l viziteze vor descoperi o serie de mausolee extrem de spectaculoase și arcade în stil neo-renascentist. Trecând peste ideea că în mod normal cimitirul este un loc plin de tristețe, veți putea lua la pas aleile din Mirogoj, atmosfera nefiind deloc apăsătoare sau sumbră.